The Fuji Kindergarten was built with children at the heart of its design.

 

The classrooms in the building have sliding doors that can be kept open for at least two thirds of the year. There are no walls between classrooms, so noise floats freely from one class to the other, from outside to inside. This can be very important as many children get nervous when they're expected to be in a quiet box!

 

To help instigate face-to-face communication, something key to encourage in an increasingly digitalized world, water wells have been installed, encouraged to be used as informal meeting places to chat.

 

One of this kindergarten's most unusual features is that it has been designed as a circle, with an endless circular roof that allows the kids to run forever! With skylights on the roof children can express their inquisitive sides, looking up and down to see what their friends are up to.

 

There is also nature everywhere. Trees with giant safety nets, to stop kids falling through, are used as toys for them to climb, jump and shake! They can even climb to class with a giant tree in the middle of the school used to clamber to the next level.

 

Good to know:

 

- When the kindergarten outgrew their old premises the Principle wanted to recreate a building where design could be a key part of the children's education - he was inspired to work with high class architects to create a school that would inspire children everyday.

 

- Every month at Fuji the teachers and kids rearrange the classroom furniture. They filled the school with around 600 very light wood boxes so they can play/rearrange them to their hearts content, and are often used as pretend trains!

 

Source: https://hundred.org/en/projects/fuji-kindergarten

 

Location: Fuji

Explore.

Be Inspired.

Get Involved.

Watch the TED Talk.

 

Read the Upworthy article.